Ruleta: Sfondi Historik, Lloji i Ruletës dhe Llojet e Basteve

Lajme

2020-10-08

Historia e historisë së ruletës ka kthesa dhe variante të shumta pasi loja ka përparuar gradualisht nga metoda e vjetër në atë që kemi në kazinonë e sotme në internet. Megjithëse Ruleta nuk ka një fillim të veçantë historik, megjithatë, përgjithësisht pranohet se është shpikur në shekullin e 17-të. Deri më sot, ruleta ende renditet në krye të listave si një nga lojërat më të famshme të kazinove në botë edhe në sferën online. Në shekullin e 17-të, një matematikan popullor francez i quajtur Blaise Pascal shpiku fenomenin tradicional të quajtur ruletë, por në mënyrën më të çuditshme. Blaise Pascal u konsiderua si një autoritet me studimet e tij, një figurë e njohur në fushën e shkencës dhe matematikës. Një nga veprat e tij të mëdha ishte krijimi i probabilitetit në matematikë. Ishte në procesin e bërjes së kësaj që ruleta e lojës filloi të jetojë, megjithëse rastësisht. Pikërisht gjatë një prej kërkimeve të tij të vazhdueshme për krijimin e një makinerie lëvizjeje për një arsye tjetër, Roulette u prodhua aksidentalisht. Që atëherë ai është konsideruar si një nënprodukt i një studimi të veçantë.

Ruleta: Sfondi Historik, Lloji i Ruletës dhe Llojet e Basteve

Si Ruleta arriti në Evropë

Ruleta e kishte pak të vështirë të pranohej në Evropë edhe kur u themelua në Francë, sepse, në atë kohë, të gjitha mënyrat e lojërave të fatit ishin të ndaluara në Evropë, prandaj u konsideruan të paligjshme. Sidoqoftë, në 1842, Ruleta kishte filluar të zvarritej në Evropën kryesore. U deshën përpjekjet shtesë të dy Francois dhe Louis Blanc me origjinë franceze për ta shtyrë lojën përtej kufijve të Francës. Ata e çuan lojën fillimisht në Hamburg të Gjermanisë ku vendasit i pranuan hapur dhe u mbrojtën. Kjo çoi gradualisht në përhapjen e gjerë të ruletës në Evropë.

Lloji i Lojërave me Ruletë

Ruletë Amerikane:

Në Rouletën Amerikane, rrotat e ruletës zakonisht vijnë me zero të dyfishtë, ndërsa një numër tjetër në rrota ofrohet nga 1 në 38. Dyfishi zero përfaqësohet si 0 dhe 00. Në përgjithësi besohet se Ruleta Amerikane gjithmonë e zvogëlon numrin shanset për të fituar me avantazhin e shtëpisë që pretendon para arrijnë në 5.26% të çdo aksioni.

Ruletë Evropiane:

Kjo luhet gjerësisht sepse ofron një shans më të lartë fitimi me avantazhin e shtëpisë që pretendon deri në 2.70%. Në mënyrë tipike, Ruleta Franceze ndjek gjithashtu konceptin, përveç disa dallimeve shumë të vogla. Ky lloj ruleti ka një zero të vetme dhe numri në timon është nga 1 në 37 duke rritur kështu shanset për të fituar.

Lloji i basteve në ruletë:

Bastet e brendshme Bastet e jashtme

1. Bastet e brendshme:

Këto baste zakonisht vendosen përgjatë vijave numerike. Ata japin pagesa masive kur fitohen, por rreziku është gjithashtu shumë i lartë.

Bast Rruga

Basti në këtë bast vendoset në fund të një rreshti me 3 numra të shfaqur në rresht, pagesa është 11 me 1.

Bast Straight Up

Ky lloj basti vendoset në një numër të caktuar, pagesa fituese është 35 me 1.

Pesë bast

I disponueshëm vetëm në tavolinat e Rouletës Amerikane, ky bast përfshin 5 numra 0, 00, 1, 2 dhe 3, ky bast zakonisht vendoset pranë 0 dhe 1. Pagesa fituese është zakonisht 6 me 1.

Bast i ndarë

Ky është pak a shumë si një bast i dyfishtë i drejtpërdrejtë, basti zakonisht vendoset në 2 numra ngjitur, pagesa është 17 me 1.

Bast këndor

Ky lloj basti vendoset në këndin ku janë të disponueshëm 4 numra. Ky është njësoj si basti i rrugës, por pagesa është 8 me 1.

Bast Line

Ky lloj basti vendoset në fund të 2 rreshtave që përmbajnë nga 3 numra secila, një pagesë fituese është e mirë për 5 me 1.

2. Bastet e jashtme:

Këto baste vendosen jashtë fushës së numrave, jep shanse më të gjera, rrezik të reduktuar në masë të madhe, por rrjedhimisht, me një pagesë më të ulët kur fitohet.

Bast Dozen

Kjo i lejon një lojtari të bastojë në 12 numra për rrotullim, paga fituese është 2 me 1.

Bast në ngjyrë

Ky lloj basti lejon një lojtar të vendosë një bast në të gjithë numrat e ngjyrës së kuqe ose të zezë. Me një pagesë fituese prej 1 me 1, ky është basti bazë i Ruletës për fillestarët që reduktojnë rrezikun.

Bast në Low/Lartë

Kjo lejon bastet ose në të gjithë numrat e ulët (1-18) ose në numrin e lartë (19-36). Ky është padyshim një lloj tjetër basti bazë i Ruletës me pagim 1 me 1 fitore.

Bast tek/çift

Kjo i lejon një lojtari të ofrojë ose për të gjithë numrat tek ose për të gjithë numrat çift me një fitim të mundshëm prej 1 me 1.

Të rejat e fundit

Përgatituni për ngjarje argëtuese në Hot Chilli Fest të organizuar nga Stakelogic
2023-09-28

Përgatituni për ngjarje argëtuese në Hot Chilli Fest të organizuar nga Stakelogic

Lajme