Licenca Kombëtare e Pentru Jocuri de Noroc për kazinotë në internet

Lajm i mirë për lojtarët rumunë të kazinove në internet – kumari juaj në internet drejtohet dhe mbrohet nga Oficiului Național Pentru Jocuri de Noroc (ONJN), i njohur gjithashtu si Zyra Kombëtare e Lojërave të Fatit.

Sipas kushteve të përcaktuara nga qeveria rumune, ONJN ka për detyrë të rregullojë lojërat e fatit dhe lojërat e fatit në internet brenda Rumanisë, duke ndihmuar në licencimin, kontrollin dhe monitorimin e ofruesve të aprovuar të lojërave të fatit. Me qendër në Bukuresht, ONJN rregullon të gjitha lojërat dhe aktivitetet e lojërave të fatit, duke filluar nga lojërat elektronike në internet dhe lojërat e tavolinës deri te pokeri, bingo, bastet sportive, garat me kuaj dhe më shumë. Le të hedhim një vështrim më të afërt në ONJN dhe të zbulojmë se sa i dobishëm është si për operatorët ashtu edhe për lojtarët.

Ardit Krasniqi
WriterArdit KrasniqiWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Çfarë është Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc?

E themeluar në vitin 2013, Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc filloi të monitoronte lojërat e fatit në Rumani në mënyrë më të rreptë nga gjysma e dytë e 2015-ës e tutje. Ndërsa shërbimet e lojërave të fatit në internet janë lejuar në vend që nga viti 2014, nuk ka kufizime për lojërat në kazinotë e huaja. Megjithëse kjo u dha lojtarëve rumunë luksin e zgjedhjes, ajo çoi gjithashtu në çështje të tilla si pastrimi i parave, humbja e të ardhurave nga taksat dhe mungesa e mbrojtjes për lojtarët rumunë.

Sot, peizazhi i lojërave të fatit dhe aktiviteteve të lojërave të fatit në Rumani duket shumë i ndryshëm. Nga lojëra elektronike dhe lojëra tavoline te bingo dhe lotari, të gjitha format e lojërave të fatit nëpër kazinotë tokësore dhe ato online kërkojnë licencat për të operuar lojërat e fatit. Në mënyrë që një faqe interneti e lojërave të fatit të ofrojë ligjërisht shërbimet e veta për lojtarët, duhet së pari të marrë një Licencë të Klasit 1 ONJN.

Kjo lëshohet përkohësisht për 1 vit dhe mund të zgjatet deri në 10 vjet më pas. Për më tepër, përveç operatorëve, të gjithë ofruesit e programeve kompjuterike si dhe disa kompani të marketingut dhe reklamimit duhet të licencohen gjithashtu. Është e qartë se ONJN po e merr seriozisht rolin e saj dhe po e bën lojën e fatit më të sigurt dhe më të rregulluar për lojtarët rumunë.

Kazinotë e njohura në internet të licencuara në Rumani

Nëse jeni një lojtar rumun i kazinosë në internet që kërkon të vendosë një bast në një sajt që është i licencuar, ligjor dhe i rregulluar, do të keni një sërë opsionesh të ndryshme për të zgjedhur. Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc ka tre licenca të ndryshme në dispozicion, me leje të ndryshme, për ata operatorë dhe kompani që kërkojnë licencim rumun:

Licenca e klasës 1 (Lloji 1): lëshuar për operatorët e lojërave të fatit me licencë përfundimtare, e vlefshme për 10 vjet.

Licenca e klasës 1 (Lloji 2): lëshuar për operatorët e lojërave të fatit që kanë një licencë të përkohshme, e vlefshme për 1 vit, me mundësi përmirësimi në licencë të tipit 1.

Licenca e klasës 2: lëshuar për ofruesit e programeve kompjuterike dhe kompanitë që furnizojnë produkte dhe shërbime për industrinë rumune të lojërave të fatit.

Licenca e klasës 3: lëshuar për Lotarinë Kombëtare Rumune.

Të gjitha licencat kërkojnë që operatorët të paguajnë tarifa të caktuara dhe të respektojnë ligjin rumun.

Falë operatorëve të huaj të licencuar të lojërave të fatit në internet që lejohen të pranojnë lojtarë nga Rumania, si një lojtar rumun, ju do të keni një shumëllojshmëri të kazinove online me reputacion për të zgjedhur, duke përfshirë ofruesit e njohur.

Aplikimi për një licencë Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Për të aplikuar për një licencë për lojërat e fatit ONJN, ka një sërë kërkesash teknike dhe operacionale që duhet të plotësohen, duke përfshirë:

Vendndodhja

Çdo operator që aplikon për një licencë të lojërave të fatit ONJN duhet të ketë serverin e tij kryesor të vendosur ose në Rumani, në çdo shtet tjetër anëtar të BE-së ose ZEE-së, ose në Konfederatën Zvicerane. Nëse serveri kryesor i një operatori nuk ndodhet në Rumani, ai duhet të instalojë një server pasqyrë të sigurt brenda vendit.

Të licencuarit e klasës 2

Operatorët e lojërave të fatit në internet mund të bashkëpunojnë vetëm me ofruesit B2B (p.sh. zhvillues softuerësh) që kanë një licencë të klasit 2. Për më tepër, operatorët duhet të jenë në gjendje të demonstrojnë se programi i tyre i lojërave të fatit, duke përfshirë RTP dhe RNG për secilën lojë, është certifikuar nga një kompani me licencë të klasit 2.

Procesi i licencimit

Nëse plotësohen të gjitha kërkesat teknike dhe operacionale, procesi i aplikimit për licencim të Klasit 1 është mjaft i pakomplikuar. Një dokumentacion i caktuar duhet të dorëzohet për të provuar në ONJN se aplikanti është në gjendje të mirë dhe mund të mbulojë çdo borxh që mund të ketë.

Dokumentacioni duhet të përfshijë gjithashtu informacion mbi sistemet teknike dhe raportuese të aplikantit. Më pas miratimi për licencën e lojërave të fatit do të jepet në bazë të dokumentacionit të paraqitur për analizë.

Të mirat dhe të këqijat e licencës së lojërave të fatit Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc

Aplikimi për një licencë të lojërave të fatit ONJN vjen me të mirat dhe të këqijat e ndryshme, për të cilat të gjithë aplikantët duhet të jenë të vetëdijshëm.

Pro

 • Një licencë për lojërat e fatit ONJN përfshin më pak taksa dhe tarifa licencimi sesa ato në juridiksionet e tjera të BE-së.
 • Një licencë 10-vjeçare ndihmon në mbështetjen e suksesit afatgjatë të operatorëve.
 • Punësimi i personelit të kualifikuar rumun ofron zbritje të konsiderueshme tatimore.
 • Serverët e lojërave të fatit në internet nuk kanë nevojë të jenë fizikisht të vendosur në Rumani.
 • Lojtarët e BE-së janë në gjendje të bashkohen me platformat .com të licencuara në Rumani, pa taksa për operatorin ose qytetarët jorumunë.

Kundër

 • Për të aplikuar për një Licencë të Klasit 1, një kompani duhet të krijohet brenda BE-së, EEA ose Konfederatës Zvicerane.
 • Ata operatorë online, serverët kryesorë të të cilëve nuk ndodhen fizikisht në Rumani, duhet të krijojnë serverë pasqyrë të sigurt në vend.
 • Operatorët e lojërave të fatit në internet duhet të hapin llogari bankare rumune dhe duhet të përpunojnë të gjitha transaksionet e lojtarëve nëpërmjet një procesori pagesash të licencuar të klasës 2.

Ligjet dhe rregulloret e brendshme të Oficiului Național Pentru Jocuri de Noroc

Nëse një kazino në internet me një licencë lojërash fati ONJN rezulton se nuk është në përputhje me ndonjë nga ligjet dhe rregulloret e saj, një lojtar mund të paraqesë një ankesë në Zyrën Kombëtare të Pentru Jocuri de Noroc. Nëse kazinoja online shpallet fajtore, mund të vendoset një gjobë e madhe dhe në disa raste licenca mund edhe të hiqet.

Zbatimi i këtyre rregulloreve i mban operatorët përgjegjës për praktikat e tyre në çdo kohë dhe ndihmon në ruajtjen e praktikave më të mira të industrisë. Për më tepër, të gjitha kazinotë në internet kërkohet të sigurohen me teknologji të rreptë të kriptimit, duke ruajtur më tej sigurinë e lojtarëve.

Legjislacion Shtesë Kombëtare Pentru Jocuri de Noroc

Përveç ligjshmërive të ndryshme që lidhen me licencat ONJN, ka legjislacion shtesë që rregullon aktivitetet e lojërave të fatit të operatorëve të licencuar të kazinove në internet, veçanërisht në lidhje me marketingun dhe reklamimin:

 • Të gjitha emailet e pakërkuara dhe ato të padëshiruara janë rreptësisht të ndaluara.
 • Dërgimi i materialeve të marketingut për lojtarët online të vetëpërjashtuar është i ndaluar.
 • Reklamimi i paautorizuar i lojërave të fatit është i ndaluar.
 • Reklamimi i jashtëm nuk mund të vendoset në afërsi të shkollave, objekteve kulturore ose fetare.
 • Bonuset e kazinosë në internet mund të promovohet vetëm përmes kanaleve të kufizuara dhe të licencuara.

Për më tepër, të gjithë operatorët e lojërave të fatit në internet janë të detyruar të kontribuojnë me 5,000 € në vit në aktivitetet e lojërave të fatit me përgjegjësi shoqërore, për të ndihmuar në parandalimin e varësisë nga kumari.

Historia e Oficiului Național Pentru Jocuri de Noroc

Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc ka qenë në fuqi që nga viti 2013. Megjithatë, vetëm në vitin 2015 ajo filloi të zbatonte ligjet dhe udhëzimet e saj. Përpara kësaj, rumunët ishin të lirë të luanin në kazinotë e huaja në internet sipas zgjedhjes së tyre. Pas ndryshimit të rregulloreve rumune të lojërave të fatit dhe futjes së licencës ONJN, Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc ishte në gjendje të trajtonte lojërat e fatit të paligjshëm dhe të parregulluar dhe të mbronte sigurinë e lojtarëve rumunë.

Sot, të gjitha kazinotë online të licencuara duhet të jenë në përputhje me rregulloret e përcaktuara në licencën e tyre, gjë që kontribuon drejtpërdrejt në siguri më të mirë dhe lojëra të fatit më të sigurt në internet për lojtarët. Me më shumë siguri dhe më shumë transparencë, kënaqësia e lojtarëve përmirësohet dhe lojtarët rumunë mund të shijojnë kumar cilësor në internet dhe paqe të vazhdueshme mendore.

About the author
Ardit Krasniqi
Ardit Krasniqi
About

Ardit, një shqiptar i krenar, kombinon me mjeshtëri dashurinë e tij për lojrat e kazinos me aftësinë e tij gjuhësore. Si një lokalizues i udhëzimeve për kazino online, puna e tij është e pasur me nuancat kulturore.

Send email
More posts by Ardit Krasniqi

FAQ

Gjithçka që duhet të dish për kazinotë

A është e ligjshme kumari në Rumani?

Po. Lojërat e fatit dhe bastet janë të ligjshme në Rumani, me kusht që operatori i lojërave të ketë aplikuar dhe të ketë marrë licencën përkatëse Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Si mund të aplikoj për një licencë për lojërat e fatit në Rumani?

Do t'ju duhet të paraqisni dokumentacion që detajon se disa kërkesa teknike dhe operacionale janë përmbushur dhe do t'ju duhet të provoni se kompania juaj është në gjendje të mirë dhe në gjendje të shlyejë çdo borxh që mund të ketë.

A mund të luani kumar online në Rumani?

Po. Me kusht që operatori i lojërave të jetë i vendosur në një juridiksion të BE-së ose ZEE-së, ose në Konfederatën Zvicerane dhe i është dhënë një licencë e klasit 1, kumari në internet në Rumani është i ligjshëm.

A i takson Rumania fitimet e lojërave të fatit në internet?

Po. Taksimi varet nga niveli i të ardhurave të një lojtari, duke filluar nga 3% për të ardhura më pak se 2,000 € dhe 40% për të ardhura më shumë se 13,500 €. Taksa zbatohet për çdo tërheqje të bërë nga çdo llogari lojrash e hapur në një platformë online.

Sa vjeç duhet të jeni për të luajtur kumar në Rumani?

Mosha ligjore për lojërat e fatit në Rumani është 18 vjeç. Kumari nga të miturit është rreptësisht i ndaluar.