Taksa e lojrave në Filipine rritet me 15%

Lajme

2021-03-11

Sipas Byrosë së të Ardhurave Ndërkombëtare të Filipineve, taksa totale e mbledhur nga firmat iGaming në vitin 2020 ishte 149.3 milionë dollarë (7.18 miliardë PHP). Tani kjo është një rritje e madhe prej 11.7% nga 133.7 milionë dollarë të vitit të kaluar.

Taksa e lojrave në Filipine rritet me 15%

Epo, kjo është gati të shkojë një shkallë më e lartë pasi autoritetet e Filipineve miratuan një taksë prej 5% për kompanitë e lojrave në det të hapur Filipine të hënën, 8 shkurt 2021. POGO-të (Operatorët e bixhozit në det të hapur Filipine) ofrojnë shërbime të lojërave të fatit në internet për lojtarët në kontinent Kinë, ku bastet janë të paligjshme. Është e rëndësishme të theksohet se Presidenti Rodrigo hodhi poshtë kërkesën e Kinës për të ndaluar këto firma në vitin 2019.

Çfarë parashikon ligji i ri?

Projektligji 5777 i Dhomës së Përfaqësuesve u përqafua nga 198 anëtarë të Dhomës së Përfaqësuesve, Dhoma e Ulët. E vetmja gjë që ka mbetur është miratimi i Senatit prej 24 anëtarësh dhe nënshkrimi i Presidentit Rodrigo Duterte.

Një nga sponsorët e projektligjit, Joey Salceda, tha se ligji do të gjeneronte 3,99 miliardë dollarë taksa nëse miratohej. Sipas ligjit, POGO-të do të duhet të heqin dorë nga një taksë prej 5% mbi të ardhurat e tyre bruto nga lojërat dhe të ardhurat e tjera.

Përveç kësaj, rregulli i ri do të prezantojë një taksë në burim prej 25% për shtetasit e huaj të punësuar nga POGO-të. Sidoqoftë, punonjësi duhet të fitojë mbi 12,491 dollarë (afërsisht 600,000 PHP) për të paguar taksën e mbajtur në burim.

Midis 2016 dhe 2019, rregullatori filipian i lojërave arriti të mbledhë 19 miliardë PHP nga kompanitë e lojërave të fatit në internet. Por ligjvënësit argumentuan se POGO-të dhe ofruesit e tjerë të shërbimeve të basteve nuk paguanin të paktën 1.7 miliardë dollarë taksa midis 2018 dhe 2019. Kjo çoi në një goditje ndaj këtyre firmave, rregulla më të rrepta tatimore dhe një ndalim udhëtimi për punëtorët kinezë kontinent. Si rezultat, shumica e kompanive u larguan nga industria e kazinove dhe basteve Filipine vitin e kaluar.

Më pak operatorë kazino online, më shumë taksa

Ndërsa vendi ka refuzuar të mbyllë plotësisht industrinë POGO, rregullatori i lojrave ka minimizuar numrin e përgjithshëm të operatorëve të licencuar. Në vitin 2019, PAGCOR (Filipine Amusement and Gaming Corporation) ndaloi dhënien e lejeve të lojërave për kompanitë e reja offshore pas direktivës së Presidentit Duterte.

Siç u tha më parë, shumica e operatorëve mbyllën dyqanet vitin e kaluar për shkak të COVID-19 dhe qytetarët e Kinës kontinentale që kërkonin të punonin në qendrat POGO. Sot, numri i ofruesve të licencuar POGO në Filipine është 51, nga 130+ e mëparshme.

Në përgjithësi, fitimi i të ardhurave në industrinë e trazuar të lojrave në Filipine rezulton nga më shumë taksa nga qeveria. Por operatorët iGaming që qëndruan të vendosur përfituan jashtëzakonisht nga udhëtimi i biznesit dhe COVID-19 duke destabilizuar industrinë e kazinove me bazë tokësore. Si rezultat, më shumë lojtarë të kazinosë luanin kumar në internet nëpërmjet një POGO.

Shqetësime për ligjin e ri

Siç pritej në çdo hapësirë demokratike, Projektligji i Dhomës 5777 mori pjesën e tij të drejtë të kritikave. Sipas Carlos Zarate, nënkryetar i pakicës në Dhomën e Ulët, ky projektligj do të legjitimonte më tej lojërat e fatit në internet në vend.

Në një deklaratë, ai tha: "Ka shqetësime të sigurisë të ngritura kundër POGO-ve që janë ende shumë të vlefshme, sepse këto qendra mund të përdoren për qëllime ekspansioniste ushtarake dhe politike të një vendi të huaj, si Kina."

Mos harroni se PAGCOR (Filipian Amusement and Gaming Corporation) kishte njoftuar më parë se POGO-të do të funksiononin pjesërisht, me vetëm 30% të burimeve njerëzore të raportuara në punë.

Çfarë mban e ardhmja

Kërkesat e reja tatimore padyshim do të bëjnë që shumë ofrues të tjerë të shërbimeve iGaming të rishqyrtojnë praninë e tyre në tregun filipinas. Mosrespektimi i këtyre rregullave goditëse do të çojë në lëshimin e "urdhrave të mbylljes" nga BIR (Byroja e të Ardhurave të Brendshme) dhe kompanitë përkatëse do të pushojnë së funksionuari. Por në përgjithësi, më i famshmi kazinove online janë pothuajse të disponueshme në këtë treg të rregulluar rreptësisht.

Lajmi i fundit

A duhet që lojtarët e kazinosë të përqendrohen më shumë në programet VIP sesa në bonuset standarde?
2023-02-04

A duhet që lojtarët e kazinosë të përqendrohen më shumë në programet VIP sesa në bonuset standarde?

Lajme