Monopoli shtetëror i Hungarisë për bastet sportive në internet do të përfundojë në 2023

Lajme

2022-09-14

Benard Maumo

Bastet ligjore sportive në internet dhe lojërat e kazinove po bëhen të zakonshme globalisht. Kohët e fundit, vende si Holanda, Gjermania dhe Ukraina i kanë rishikuar ligjet e tyre të lojërave të fatit për t'i bërë ato më të fuqishme dhe më të përshtatshme. Hungaria synon të ndjekë të njëjtin drejtim pasi njoftoi Komisionin Evropian në shkurt 2022 për planet e saj për të zgjeruar sektorin e saj të lojërave. 

Monopoli shtetëror i Hungarisë për bastet sportive në internet do të përfundojë në 2023

Sipas propozimeve të fundit të miratuara nga legjislatura hungareze në korrik 2022, operatorët e lojërave të fatit në internet nën EEA (Zona Ekonomike Evropiane) do të marrin licenca nga SARA (Autoriteti Mbikëqyrës i Çështjeve Rregullatore). Rregullorja propozon nisjen e tregut më 1 janar 2023. Megjithatë, kazinotë shtetërore me bazë tokësore do të kenë përparësi në ofrimin lojërat e kazinosë në internet. Gjithashtu, ligji nuk specifikon numrin e licencave të lëshuara nga rregullatori hungarez. 

Mos harroni se në vitin 2014, qeveria zgjeroi ligjet e kazinove për të mbuluar sektorin e lojërave të fatit në internet. Në këmbim, industria e rregulluar e lojërave të fatit operonte drejtpërdrejt nën qeverinë. Szerencsejáték Zrt 100% shtetërore ofron aktualisht të gjitha shërbimet e basteve sportive në internet, me kazinotë tokësore të lejuara të aplikojnë për poker online dhe licencat e kazinosë. 

Licenca nuk do të jetë e lirë

Siç pritej, Hungaria do të luajë me vështirësi me licencën e saj iGaming. Në fund të fundit, rreth 77% e popullsisë hungareze kumar në internet. Përpara aplikimit për leje, operatori i ZEE-së do të emërojë dhe regjistrojë një përfaqësues përpara SARA-s. Rregullorja parashikon që përfaqësuesi duhet të jetë një hungarez vendas me diplomë master në ekonomi ose juridik. Gjithashtu, përfaqësuesi duhet të ketë një precedent të pastër penal. 

Ndërkohë operatorët kanë maksimum 75 ditë për t'u regjistruar si përfaqësues dhe do të presin 120 ditë për të marrë licencën. Shtohet një afat tjetër 15-ditor për regjistrimin në organet tatimore nëse operatori nuk është i regjistruar. Kushtet e tjera të licencimit përfshijnë:

  • Aplikanti duhet të jetë operativ në një vend tjetër të ZEE-së për të paktën pesë vjet. 
  • Operatori duhet të krijojë një degë hungareze me një kapital aksionar prej 1 miliard HUF (2.5 milion €).
  • 250 milionë HUF (650,000 euro) do t'i paguhen SARA-s si garanci. Trupi është i lirë të vendosë një shumë më të lartë se 250 milionë HUF. 
  • Aplikanti do të paguajë 600 milion HUF (1.5 milion €) si tarifë për licencë. 
  • Aplikanti i EEA mund të ofrojë lojëra të fatit në distancë përmes një kompanie tjetër nëse është i regjistruar në Hungari. 
  • Operatorët duhet të përgatisin çdo vit raporte mbi planin e veprimit për mbrojtjen e lojtarëve dhe të informojnë SARA-n.
  • Drejtori menaxhues i operatorit dhe pronari përfitues duhet të jenë të pranishëm gjatë takimeve konsultative me SARA-n. 
  • Një operator nuk mund të drejtojë shumë faqe interneti lojrash nën të njëjtën licencë.

Nëse operatori i lojërave të fatit në distancë i plotëson këto kushte, licenca do të jetë e vlefshme për shtatë vjet. Megjithatë, SARA mund të përcaktojë periudhën për sa kohë që është brenda kufirit të parashikuar. 

Kushtet e rrepta të pagesës së lojërave të fatit në distancë

Projektligji prek edhe pagesat e lojërave të fatit në internet sapo të bëhet ligj. Sipas ligjit, ofruesi i shërbimit të lojërave të fatit në distancë do të përpunojë pagesat vetëm nëpërmjet llogarisë bankare të bastit ose ofruesit të shërbimit financiar të miratuar nga Banka Kombëtare Hungareze. Operatori gjithashtu mund të përpunojë pagesat nëpërmjet një karte krediti/debiti të lidhur me një institucion financiar të autorizuar në Hungari. Dhe po, bastorët mund të bëjnë depozita në para në zyrat e operatorit. 

Projektrregullorja përcakton gjithashtu përgjegjësi të shumta për ofruesit e shërbimeve të pagesave për të zbatuar kërkesat e mësipërme. Për shembull, ata do të pezullojnë llogaritë e pagesave të lidhura me aktivitete të paligjshme të lojërave të fatit me këshillën e SARA-s. Ofruesi i shërbimit të pagesave duhet gjithashtu të monitorojë regjistrimin e llogarive të kufizuara në faqen e miratuar të internetit dhe të ndërmarrë veprimet e duhura pa njoftim paraprak. 

A do t'i qetësojnë ujërat ligjet e reja?

Hungaria nuk është e huaj për polemikat në lidhje me rregullat e saj të lojërave të fatit. Në vitin 2021, Victor Orban, kryeministri hungarez, zgjati licencat për aleatët e basteve deri në vitin 2056, kur ato do të skadonin në vitin 2024. Për të mbrojtur lëvizjen "joortodokse", qeveria tha se zgjatja 35-vjeçare ishte më e mira për vendin. interesi ekonomik. Kritikët pretenduan se kjo ishte një masë "e padrejtë" për të siguruar mbështetje politike nga aleatët e tij të basteve. 

Më herët në vitin 2014, lojtarët kryesorë evropianë të lojërave të fatit në internet, Sports Odds dhe Unibet, paditën Hungarinë në CJUE (Gjykata e Drejtësisë së Bashkimit Evropian). Ata pretenduan se ligjet e reja të lojërave të fatit shpërfillnin nenin 56 të TFEU (Traktati dhe Funksionimi i Bashkimit Evropian). Operatorët pretenduan se rregulloret kishin për qëllim keqdashje për të parandaluar shtetet anëtare të ofronin shërbime ndërkufitare. 

Fatmirësisht për ta, CJUE vendosi kundër Hungarisë, duke pretenduar se regjimi i tyre i ri i licencimit la në mënyrë të paligjshme operatorët e licencuar nga EEA. Trupi gjykues përsëriti se vendi duhet të miratojë rregullore të lojërave të fatit që plotësojnë kritere transparente, objektive, proporcionale dhe jodiskriminuese. Ky vendim është një nga arsyet pse Hungaria i përshpejtoi parashtrimet e saj në Komisionin Evropian në shkurt 2022. Pra, është e sigurt të konkludohet se projektligji do të qetësojë shumicën. 

Duhet bërë ende shumë!

Rregulloret evropiane të lojërave të fatit vazhdoni të ndryshoni për të përmbushur realitetet moderne të lojës. Megjithëse operatorët mund të fillojnë të përgatiten për të aplikuar për licencën SARA, shumica tashmë pranojnë bastorë hungarezë. 

Merrni parasysh këtë; ligjet e reja hungareze të lojërave të fatit nuk prekin askund pagesat me portofolin elektronik. Vini re se kuletat elektronike janë opsioni më tërheqës i bankingut në internet sot. Kjo do të thotë që lojtarët e kazinove në internet do të vazhdojnë të dynden në faqet e internetit në det të hapur, të cilat janë më fleksibël në lidhje me pagesat. 

Një fushë tjetër që ligji nuk e trajtoi është nëse fitimet do të jenë të tatueshme. Aktualisht, të gjitha fitimet në operatorët ligjorë janë të përjashtuar nga taksat, me thesarin që takson operatorët e kazinove. Pra, do të jetë interesante se si vulosen “zonat gri” të projektligjit në vijim.

Lajmi i fundit

Si të gjeni kazinonë më të mirë në internet për veten tuaj
2022-12-06

Si të gjeni kazinonë më të mirë në internet për veten tuaj

Lajme